Obstructief Slaap Apneu Syndroom - OSAS therapie

Veelgestelde vragen

Wat is slaapapneu?

Apneu betekent “ademstilstand”. Van slaapapneu is sprake als de adem tijdens de slaap stokt; meer dan 5 x per uur en langer dan 10 seconden.

Wat is OSAS?

OSAS (obstructief slaapapneu syndroom) is de meest voorkomende vorm van slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen. De zachte weefsels van de bovenste luchtwegen vallen hierbij dicht tijdens de diepere slaap, doordat de omringende spieren op dat moment verslappen. Bovendien zakt de tong door de zwaartekracht meestal naar achteren. Het gevolg is dat de luchtweg wordt afgesloten, de ademhaling stopt en er zuurstofgebrek optreedt. Dit zuurstofgebrek veroorzaakt een ontwaakreactie, waarop de spieren aanspannen en de luchtweg weer open trekken. Dit gaat vaak gepaard met een luidruchtige inademing (gasping). Zodra de zuurstofspiegel is genormaliseerd, keert het lichaam terug naar diepere slaap en herhaalt dit proces zich. De spieren verslappen, de luchtweg valt dicht en er ontstaat opnieuw een obstructie.

Wat is een apneu?

De klinische definitie van een apneu is het tijdelijk stoppen van de ademhaling voor een periode langer dan 10 seconden met een bijbehorende zuurstofdaling van tenminste 4%.

Wat is een hypopneu?

De klinische definitie van een hypopneu is het onvolledig stoppen van de ademhaling voor meer dan 10 seconden, met een reductie van de luchtstroom van 50% of meer, met een bijbehorende zuurstofdaling van tenminste 4%.

Wat betekent AHI?

De AHI of apneu-hypopneu-index geeft de ernst van slaapapneu aan. Deze omvat het gemiddelde aantal apneus en hypopneus per uur.

Welke soorten maskers zijn er?

Er zijn neusmaskers, intranasale maskers en full-face maskers. Uw behandelend arts of OSAS-consulent bepaalt welk master voor u het meest geschikt is.

Welk soort apparaten levert Westfalen Medical?

Wij leveren hoogwaardige APAP apparatuur van Philips (Dreamstation) en Resmed (AirSense 10)

Hoe vaak moet ik mijn apparaat gebruiken?

Wij adviseren u het CPAP-apparaat minimaal 5 nachten per week, 4 uur per nacht te gebruiken. Dit is de actuele richtlijn voor een effectieve behandeling van slaapapneu bij volwassenen. Uw behandelend arts mag van de richtlijn afwijken als dat nodig is voor uw behandeling.

Hoe vaak moet ik het apparaat reinigen en hoe doe ik dat?

U moet het apparaat wekelijks reinigen volgens de instructies.

 • Was de bevochtiger en de luchtslang in warm water met een mild reinigingsmiddel.
 • Spoel de bevochtiger en de luchtslang grondig af en laat ze drogen buiten direct zonlicht en/of warmte.
 • Neem de buitenkant van het apparaat af met een droge doek.
 • NB:

 • De bevochtiger kan in een vaatwasser worden gewassen met het programma voor breekbare voorwerpen of glazen (alleen bovenste rek). Hij mag niet worden gewassen bij een temperatuur hoger dan 65 gr C.
 • Was de luchtslang niet in een vaatwasser of wasmachine.
 • Leeg de bevochtiger dagelijks en neem hem grondig af met een schoon wegwerpdoekje. Laat drogen zonder blootstelling aan direct zonlicht en/of warmte.
 • Bestaat er een patiëntenvereniging?

  Alle informatie over de patiëntenvereniging kunt u vinden op de website van de Apneuvereniging.

  Met welke zorgverzekeraars hebben jullie contracten?

  Wij hebben contracten met alle grote zorgverzekeraars, met uitzondering van De Friesland.

  Ik wil graag van mijn huidige leverancier overstappen naar jullie. Kan dat?

  Natuurlijk kan dat. Neemt u hiervoor contact met ons op. U mag ook het Overstapformulier CPAP invullen en naar ons opsturen.

  Social
  • Facebook
  • Linkedin
  • Youtube